Ing. Hana Málková
V každé potravině je zastoupeno více druhů různých mastných kyselin. Následující tabulku proto berte jen jako zjednodušení pro snadnější orientaci, kterým potravinám dávat přednost a které raději omezovat. Vždy také záleží na zkonzumovaném množství a celkovém poměru jednotlivých mastných kyselin v celodenním jídelníčku. Rozhodně tedy neznamená, že byste si už nikdy nemohli dát máslo nebo kousek tučnějšího sýru, jen je potřeba u těchto potravin o to více hlídat velikost porce.
| DOBRÉ TUKY | ŠPATNÉ TUKY | ||
| 
					Mononenasycené mastné kyseliny | 
					Polynenasycené | 
					Nasycené | 
					Transnenasycené | 
| 
					rostlinné oleje 
 
					ořechy | 
					tučné ryby 
 
					rostlinné oleje 
 kvalitní margaríny 
 
					ořechy a semena | 
					tučná masa 
 
					tučné masné výrobky 
 
					tučné mléčné výrobky 
 máslo 
 
					kokosový a palmojádrový tuk a výrobky z nich vyrobené | 
					částečně ztužené tuky a výrobky z nich vyrobené 
 máslo (v malém množství) | 
Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink
Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem tuků, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.
>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<
Komentáře je možné psát až po přihlášení.










